Ugrás a tartalomhoz

MBH Alapkezelő Zrt.

⁣Az MKB-Pannónia Alapkezelő története

A Pannónia Nyugdíjpénztár és a CIG Pannónia Életbiztosító 2011-ben közösen alapította a Pannónia Befektetési Szolgáltatót, amely elsősorban intézményi ügyfelek – főként biztosítók és pénztárak – részére végzett portfóliókezelési szolgáltatást. A Társaság értékpapír portfóliók kezelésére szakosodott, a vagyonkezelési igények professzionális, a nemzetközi normákhoz igazodó kielégítésére törekedett. Az intézményi körben kezelt vagyon nagysága 2013 decemberében meghaladta a 130 milliárd forintot. A befektetési szolgáltató 2013-ban befektetési alapkezelővé alakult át, ezzel egyidejűleg felvette a Pannónia CIG Alapkezelő nevet. Saját kibocsátású, zártkörű alapok megjelenésére a piacon 2013 áprilisában került sor, egyelőre kizárólag intézményi befektetők részére. 2017. július 31-én a társaság közgyűlése a tulajdonosi szerkezet változásáról döntött, ezzel összhangban a társaság elnevezése MKB-Pannónia Alapkezelőre változott, mely az intézményi vagyonkezeléssel foglalkozó Pannónia CIG Alapkezelő, a befektetési alapok kezelésével foglalkozó MKB Befektetési Alapkezelő egybeolvadásával jött létre.

⁣A Budapest Alapkezelő története

A Budapest Alapkezelő Zrt. a Budapest Bank-csoport tagjaként, a Budapest Bank 100 százalékos leányvállalataként 1992-ben alakult, majd 2007-től kezdve Csehországban is jelen van. A társaság az alakulást követő két évtizedben a magyar piac egyik meghatározó vagyonkezelő társaságává vált. 2004 júniusában indítottuk első származékos garantált alapunkat. A "hagyományosnak" tekinthető befektetési alapok mellett egy korszerű és még világviszonylatban is különleges termék kifejlesztése is a Budapest Alapkezelő nevéhez fűződik. A Budapest Befektetési Kártya jellegzetessége, hogy egy befektetési alap és egy bankkártya legjobb tulajdonságait ötvözi.

A két alapkezelő egyesülése

A Magyar Bankholding fúziós menetrendjének megfelelően lezajlott 2022. augusztus 31-én a vállalatcsoporthoz tartozó két alapkezelő egyesülése. Az MKB-Pannónia Alapkezelő és a Budapest Alapkezelő összeolvadásával létrejövő társaság MKB Alapkezelő Zrt. néven folytatta tevékenységét, majd 2023. május 1. napjától MBH Alapkezelő Zrt. néven működik tovább.

Az MBH Alapkezelő Zrt. jelentős tapasztalattal rendelkezik mind a befektetési alapok, mind az egyéni kiszolgálásra épülő, intézményi portfóliókezelés területén is. Versenytársai közül kiemeli a cseh piacon betöltött szerepe, ahol az általa kezelt vagyon megközelíti a 105 milliárd forintot. Az MKB-Pannónia Alapkezelőt és Budapest Alapkezelőt számos jelentős díjjal jutalmazta már a szakma – az elmúlt években több kategóriában is díjazott lett a Privátbankár Klasszis Díjátadó Gálán. 2023-ban, az egyesült Alapkezelő az Év Feltörekvő Alapkezelője, a Legjobb Rövid Kötvény Alap és a Legjobb Szabad Kötvény Alap kategóriákban győzedelmeskedett.